Народните представители изслушват  служебния финансов министър Росица Велкова. Тя ще

...
Народните представители изслушват  служебния финансов министър Росица Велкова. Тя ще
Коментари Харесай

Велкова пред депутатите: Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има излишък

Народните представители изслушват  служебния финансов министър Росица Велкова.

Тя ще бъде изслушана по отношение на осъществяването на Закона за държавния бюджет на България за 2022 година по главните пера на бюджетните доходи и бюджетните разноски, както и ще показа плана на служебното държавното управление за държавния бюджет за 2023 година, включително 3-годишната бюджетна прогноза, като вносители са водачът на левицата Корнелия Нинова и група народни представители от 21 октомври 2022 година

Служебният министър Росица Велкова от своя страна посочи, че данните за касовото осъществяване на консолидирания бюджет за 9-месечието за 2022 година демонстрират позитивно салдо в размер на 989 млн. лева, което е 0,6 от прогнозния Брутният вътрешен продукт. " То се образува от превишение на приходите над разноските по сметките на средства от Европейски Съюз в размер на 520 млн. лева, както и 468 млн.лв. позитивно салдо по националния бюджет ", съобщи тя.  

„ Тази информация на пръв взор наподобява оптимистична, само че в случай че се погледнат данните от всички предишни години бюджетът нормално е на остатък до последните два месеца на годината. Положително бюджетно салдо до актуалният стадий на бюджетната година е обикновено положение, само че това не значи, че годината ще приключи на остатък, защото самият бюджет, който е признат от Народно събрание, е плануван и признат на недостиг ", сподели още Велкова. 

По думите на служебния министър се чака преизпълнение на данъчно-осигурителните доходи с към 250 млн. лв..

„ Очакваме през декември да постъпят 2,6 милиарда лв. от първо заплащане по Плана за възвръща не резистентност (ПВУ). Подали сме настояването с изпълнени всички ограничения и сега нашето искане се преглежда в Европейската комисия “, заяви Велкова.

„ Не смятам, че прогнозата ни за Брутният вътрешен продукт и напредък е занижена “, отговори тя въпрос на Андрей Гюров от Политическа партия. Русинова разгласи, че прогнозата е направена на база макроикономическите оценки на МВФ, Българска народна банка и редица други международни институции.

„ Корекцията идва от направена проверка “, съобщи още Велкова.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР